Studenta Facultăţii de Litere este din liceu bursiera Fundaţiei Dinu Patriciu, iar din toamnă, timp de un semestru, va studia în Austria.
Priveşte fiecare competiţie ce-i iese în cale ca pe o măsură a nivelului educaţional la care a ajuns. Dacă o preocupă ceva cu adevărat atunci aceasta este autoevaluarea, convinsă fiind că nu trebuie să aştepte critică şi apreciere din exterior, ci să fie ea prima care se trece în revistă. Se detaşează de fenomenul absenteismului în studenţie şi nu bravează cu asta, ci doar crede că de efectele şcolii te bucuri atunci când pe toată durata ei o frecventezi.
A urmat toate cursurile facultative din pofta de a afla lucruri noi şi, din acelaşi motiv, a participat la conferinţe, concursuri şi simpozioane. Aşa a ajuns să studieze japoneza, macedoneana, terminologie greco-latină, să câştige locul II la creativitate, în concursul „Student Competition“, să vorbească la Ziua Cercurilor Ştiinţifice Studenţeşti despre „Codul onoarei şi problematica vasalităţii ca mod de a fi: Hagen din Cântecul Nibelungilor şi Marinelli din Emilia Galotti“.
„Până la urmă este nevoia permanentă de acumulare de noi şi noi informaţii. Mai cred că în general competiţiile m-au ajutat să îmi înving timiditatea, să îmi susţin ideile în faţa unui public şi să mi le asum“, spune Alexandra Popescu.
Bursieră în Austria
Deşi are inima strânsă şi nu lasă o zi să treacă fără să se gândească la ce va fi în toamnă, când va merge să studieze un semestru la Universitatea Innsbruck, cu bursă Erasmus, nu-şi poate ascunde bucuria de a avea şansă să afle cum se învaţă prin alte colţuri ale lumii şi cam care este preţul pus acolo pe şcoală şi pe educaţie.
„În primul rând vreau să îmi verific germana, dar şi dacă mă pot clasa printre cei mai buni. Mi-am dorit şi să capăt o anume independenţă, să văd dacă mă pot gestiona singură, dacă mă v