Acordul istoric dintre grupările palestiniene Fatah - aflată la putere în Cisiordania - şi Hamas -care controlează Fâşia Gaza - s-ar putea dovedi un pas important către independenţa palestiniană sau ar putea trezi noi aspiraţii naţionale spre o relaţie de pace cu statul israelian. Poziţia nu este împărtăşită, însă, de Israel, care refuză să accepte un guvern palestinian care să-i includă pe teroriştii din mişcarea Hamas. În acest context, pacea în regiune pare un scop aproape imposibil de atins.
Citiţi şi: Blocada israeliană din Gaza, o barieră pentru traficul ilegal de arme / "Imaginaţi-vă mama unui kamikaze care sărbătoreşte moartea fiului ei"
Liderii celor două organizaţii, Mahmoud Abbas şi Khaled Meshaal, au semnat, săptămâna trecută, la Cairo, sub medierea statului egiptean, un acord prin care pun capăt rupturii de patru ani. Cele două mişcări erau în conflict de la preluarea controlului asupra Fâşiei Gaza de către forţele Hamas, care au înlăturat Fatah, în iunie 2007.
foto: Reuters
Palestinienii au hotărât să "întoarcă pentru totdeauna pagina întunecată a scindării", potrivit lui Mahmoud Abbas, preşedinte al Autorităţii Palestiniene şi lider al Fatah. "Suntem siguri de succes, atât timp cât suntem uniţi", asigurat Abbas.
Cele două grupări au convenit să formeze un Guvern de tranziţie, în vederea alegerilor prezidenţiale şi legislative ce vor avea loc în 2012.
Acordul a fost încheiat după mai bine de un an de negocieri şi după două încercări anterioare care au eşuat. Chestiuni precum cooperarea pe probleme de securitate între Israel şi palestinieni şi ajutorul venit din partea unor state ca SUA sunt aduse în discuţie de experţi, care nu-şi pot explica de ce a venit tocmai acum acest acord.
Mulţi sunt sceptici în privinţa durabilităţii acordului, date fiind diferenţele care rămân între Fatah şi Hamas şi faptu