Cainii lupta alaturi de soldatii americani de mai bine de 100 de ani. Au participat la lupte in timpul Razboiului Civil sau in timpul Primului Razboi Mondial, dar implicarea lor alaturi de soldati a fost mai mult informala, pana in 1942, cand cainii au fost inrolati, oficial, in armata.
Astazi, patrupedele fac parte din misiunile militare in Iraq si Afganistan. In 2010, Armata Americana avea in subordine 2.800 de caini, cel mai mare contingent din lume.
Potrivit Foreign Policy, numarul lor va continua sa creasca, pe masura ce patrupedele isi demonstreaza utilitatea in diferite misiuni militare dificile.
Se stie ca in operatiunea in urma careia a murit Osama bin Laden a fost implicat si un caine.
Desi identitatea lui ramane un mister - ca de altfel multe informatii secrete din timpul operatiunii - nu trebuie nimeni sa se indoiasca de motivul pentru care acesta a fost implicat. Cel mai bun prieten al omului este un luptator puternic.
In fotografia de mai jos, un soldat din Fortele Speciale sare, alaturi de cainele sau, dintr-un elicopter CH-47 Chinook, in timpul unor exercitii militare americane, deasupra Golfului Mexic.
Dupa ce s-a aflat despre implicarea unui caine in operatiunea ce l-a vizat pe Osama bin Laden, organizatii de protectie a animalelor au criticat parasutarea animalului.
Adevarul este ca de ani de zile cainii armatei americane se parasuteaza, si, in general, fac acest lucru in tandem cu antrenorul lor. In imaginea de mai jos, soldatul Mike Forsythe si cainele sau, Cara, se parasuteaza de la aproape 10.000 de metri.
Chiar daca patrupedele din armata americana nu pot beneficia de echipamentul traditional al soldatilor, exista costumatii specifice pentru ele. In imagine, un caine echipat pentru o misiune "de noapte", cu protectie pentru o