Încrederea americanilor în voinţa guvernului şi instituţiilor pakistaneze de a colabora în războiul împotriva terorismului a ajuns la zero după ce numele şefului biroului CIA din Islamabad a fost divulgat presei din Pakistan - pentru a doua oară în şase luni.
Uciderea celui mai căutat om din lume într-un oraş din Pakistan care găzduieşte, totodată, academia militară a ţării a ridicat în comunitatea serviciilor secrete americane şi în cercurile elitelor politice de la Washington un uriaş semn de întrebare în privinţa seriozităţii aliaţilor pakistanezi - aliaţi pe care Richard Haass, fost diplomat şi actual preşedinte al Consiliului pentru Relaţii Externe, unul dintre cele mai influente think tank-uri din capitala americană, îi numeşte „parteneri limitaţi - cu emfaza pe «limitaţi», nu pe «parteneri»".
Şi preşedintele Barack Obama, de obicei mai diplomat în alegerea cuvintelor decât alţi oficiali americani, s-a arătat iritat de probabila susţinere a lui bin Laden de către anumite facţiuni ale elitelor politice şi militare din Pakistan; într-un interviu recent acordat postului de televiziune CBS, Obama a afirmat că ad-ministraţia sa crede că „trebuie să fi existat o reţea în Pakistan care l-a susţinut pe bin Laden, dar nu ştim cine a făcut parte din ea - persoane din guvern sau din afara sa. Guvernul pakistanez trebuie să investigheze acest lucru, ceea ce deja le-am cerut celor competenţi, care au răspuns afirmativ la această cerere".
click pe grafic pentru a mări
Oficialii pakistanezi se arată jigniţi
Poziţia oficialilor pakistanezi este una ambiguă; pe de o parte, aceştia se arată jigniţi de lipsa de încredere a americanilor şi de incursiunea militară unilaterală şi neanunţată în teritoriul pakistanez. Pe de altă parte, pentru prezenţa lui bin Laden în Abbottabad nu există decât două explicaţii: fie serviciile secrete pakistane