Regalitatea este o instituţie depăşită în România şi, din această cauză, autorităţile nu ar trebui să declare 10 mai drept Ziua monarhiei, zi naţională, este de părere ultimul descendent al familiei Cuza, Dimitrie Callimachi.
Cu ocazia Zilei Monarhiei în România, Dimitrie Callimachi (84 de ani) a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru romanialibera.ro, despre rolul regalitităţii în ţara noastră.
Credeţi că ziua de 10 mai ar trebui declarată zi naţională?
Nu. Regalitatea este o instituţie depăşită în România. În afară de Anglia, unde tradiţia Casei Regale britanice este recunoscută şi însuşită de popor, şi poate Spania, unde regele este foarte discret şi democratic, în restul ţărilor regalitatea nu mai are un rol important în societate. Eu sunt un adept al republicii. Consider că republica este o instituţie mai democratică, măcar în teorie. E adevărat că unii preşedinţi se transformă cu timpul în dictatori şi anulează constituţii şi democraţii. Totuşi, preşedinţii pot fi schimbaţi, în timp ce regii pot avea urmaşi discutabili.
Ce părere aveţi despre Regele Mihai I?
Am o părere bună. Regele Mihai I este o persoană discretă. În plus, are un merit nemaipomenit deoarece de el se leagă actul de la 23 august 1944, când România a ieşit din război. El era atunci comandantul suprem al Armatei, deşi foarte tânăr, şi a dat ordin ca armata română să înceteze operaţiunile pe front şi să alăture aliaţilor tradiţionali, Anglia şi Franţa. Aşadar, ca şi conducător, Regele Mihai a fost un om demn şi nu trebuia obligat să abdice.
Credeţi că dacă Regele Mihai nu ar fi fost forţat să abdice şi regalitatea ar fi fost în continuare în fruntea ţării, situaţia din România ar fi mai bună?
Probabil Regele Mihai nu mai conducea astăzi ţara, având aproape 90 de ani, iar tronul ar fi fost preluat de Principesa Margareta şi de Radu Duda. Nu ştiu cum s-ar fi