Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) sustine ca reluarea cresterii economice, a creditarii economiei si a crearii de noi locuri de munca sunt obiective ce lipsesc din discutiile desfasurate la Bucuresti intre membrii delegatiei FMI si oficialii Guvernului. In plus, oamenii de afaceri solicita Guvernului si Parlamentului o desbatere publica privind viitoarele privatizari.
"AOAR, care a sustinut din octombrie 2008 necesitatea unui acord financiar al Romaniei cu FMI, constata cu regret ca, si dupa stabilizarea sistemului financiar-bancar, necesar si realizat in anul 2009, FMI / CE / BM raman cantonate in reluarea unor teme de discutie importante, dar mai putin semnificative in prezent pentru Romania", se precizeaza intr-un comunicat de presa al Asociatiei.
In plus, oamenii de afaceri considera ca trecerea la privatizarea altor monopoluri de stat, cum sunt Transgaz, Transelectrica sau Romgaz, este inoportuna, neadecvata si dezavantajoasa economic pentru Romania.
AOAR sustine ca a constat cu surprindere disponibilitatea FMI de a discuta, prelua si sustine public interesele marilor companii din domeniul energetic cu capital strain, fara a dispune de o analiza a stadiului investitiilor si angajamentelor asumate de aceste companii la momentul privatizarii companiilor de stat.
Oficialii AOAR doresc sa afle de la delegatia FMI care este motivatia pentru exclusivitatea interesului pentru domeniul energetic si nu si pentru
sectoare cum ar fi cel agricol, constructi , industria prelucratoare sau turism.
"AOAR cere Guvernului si Parlamentului sa prezinte spre dezbatere publica viitoarele masuri privind continuarea procesului de privatizare, atragand atentia asupra situatiei extrem de ingrijoratoare existente in economia romaneasca, situatie generata de ignorarea constanta a importantei capitalului romanesc, respectiv fa