Şi-a propus să atragă atenţia asupra faptului că fenomenul culturii se pierde şi pentru asta a organizat patru marşuri, ultimul de 500 de kilometri reprezentând distanţa dintre Bucureşti la Sarmisegetuza. În luna mai pleacă din nou, pe jos, la Paris.
Citiţi şi
Ionuţ Constantinescu oferă bilete gratis la concertele şi showurile anului
Poetul, membru titular al Uniunii Scriitorilor Români şi-a propus să aducă în ţară osemintele sculptorului Constantin Brâncuşi, îngropat în Franţa. Pentru a-şi atinge scopul, Stănchescu nu a precupeţit niciun efort. Primul marş, în urmă cu trei ani l-a făcut la Băile Herculane, al doilea la Curtea de Argeş iar în 2010 a iniţiat un marş, la Drobeta Turnu Severin în memoria lui Nichita Stănescu care i-a fost prieten. Cel mai greu a fost însă drumul din Capitală până la locul sacru al poporului român, Sarmisegetusa.
„A fost infernal, am mers cam 50 de kilometri pe zi, timp de zece zile. Am descoperit însă România. Erau oameni prin sate care mă recunoşteau şi mă felicitau, iar eu le vorbeam de cultură. Mergeam la magazin să-mi cumpăr apă, biscuiţi, ciocolată şi fructe pentru că doar asta mâncam, iar oamenii refuzau să le plătesc“, povesteşte poetul.
„Mă sperie dispariţia culturii“
Acum se pregăteşte pentru o călătorie de cel puţin cinci ori mai grea: 2.500 de kilometri pe jos pe traseul Craiova-Hobiţa-Austria-Germania-Paris. „Voi face acest demers cultural chiar dacă voi fi singur. Scopul este acela de a aduce osemintele lui Constantin Brâncuşi în ţară, pentru că în felul acesta respectăm dorinţa marelui artist român. Brâncuşi şi-a exprimat dorinţa în ultimii ani de viaţă că ar vrea să fie înmormântat în ţară. Nu mă sperie mersul pe jos. Cel mai tare mă sperie să nu dispară cultura din această ţară“, mai spune poetul.
Stănchescu recunoaşte că drumul poate fi extrem de periculos şi apro