DSVSA Braşov a închis întreaga pensiune şi a blocat activitatea de producere şi comercializare a produselor din lapte de vacă
Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov a finalizat cercetările de laborator asupra probelor prelevate de la pensiunea „Liliana şi Georgel”, din Moieciu de Sus. Examenele au arătat existenţa unor stafilococi în caşul de vacă pe care gazdele l-au oferit celor 54 de copii din Bucureşti, veniţi în excursie. „În urma evaluării a şapte probe, care constau în supă de pui, ouă, pulpe de pui la cuptor, caş de vacă, salam săsesc, suc Giusto şi gem de măceşe, la proba caş de vacă s-a confirmat prezenţa unui stafilococ. În urma desfăşurării procedurilor de laborator, a fost stabilită prezenţa stafilococului coagulanto-pozitiv în acel caş proaspăt obţinut în gospodăria proprie. El poate proveni fie dintr-o contaminare încrucişată vis-a-vis de cel care a procesat laptele sau dintr-o mamită suplinică din laptele obţinut în gospodăria respectivă. În cursul zilei de 12 şi 13 mai, vom obţine şi rezultatele legate de prezenţa sau absenţa salmonelei, a listeriei, a drojdiilor şi mucegaiurilor în produsele examinate”, a declarat Dorin Enache, directorul DSVSA Braşov.
Bacteria a fost responsabilă de toxiinfecţia alimentară care a băgat 8 copii - din cei 54 - în spital. „Acest stafilococ poate provoca atât o infecţie, cât şi o toxinfecţie alimentară”, a precizat Enache.
Caşul a fost produs de gazde în gospodăria proprie în scopul comercializării. DSVSA a oprit producţia. „Unitatea e oprită din funcţionare, iar producţia de brânzeturi tradiţionale, care era, de altfel, autorizată, s-a oprit până când va fi verificată starea de igienă şi de sănătate a animalelor care produc laptele, dar şi starea de sănătate a celor care fac producţie. Întreaga activitate a fost blocată. Astăzi se va deplasa o echipă care