Deşi Irlanda nu este patria-mamă a whiskyului, există în această ţară câteva mărci care merită atenţia consumatorilor şi cunoscătorilor din domeniu
Piaţa irlandeză a whiskyului nu este la fel de diversificată şi variată precum cea scoţiană, însă există câteva mărci de whisky de calitate şi cu tradiţie care încă se produc în Irlanda. Liderii de piaţă recunoscuţi în acest domeniu sunt companiile Bushmills şi Jameson, însă în afară de acestea mai există câţiva producători mai mici, care au menţinut tradiţia şi calitatea băuturii.
Bushmills
Compania Bushmills produce cel mai fin whisky single malt din Irlanda. Distileria unde se produce whiskyul Bushmills se situează în regiunea Antrim din Irlanda de Nord şi funcţionează din anul 1608, oferind şi în prezent băutură de aceeaşi calitate ca la începuturi. Cea mai bună băutură produsă de Bushmills este un whisky single malt de 21 de ani, care se păstrează în butoaie „reciclate“, în care altădată se păstra sherry şi bourbon. Deşi această licoare este produsul cu care compania Bushmills se mândreşte cel mai mult, cel mai popular - şi cel mai scump - tip de whisky este botezat „Black Bush“, fiind produs dintr-un amestec special de orz şi alte cereale.
Whisky Jameson
Whiskyul companiei Jameson îşi are originile în capitala irlandeză Dublin, când se fabrica încă din 1780. Cu toate acestea, în prezent, procesul de producţie se desfăşoară în oraşul Cork. Elementul care deosebeşte whiskyul companiei Jameson de amestecurile scoţiene şi de cele ale companiei Bushmills este faptul că licoarea combină orzul fermentat cu orz nefermentat, fapt ce îi conferă un gust extrem de fin şi plăcut. Există mai multe variante de whisky Jameson din punct de vedere al vârstei şi al calităţii, însă mai toate băuturile produse de această companie sunt de foarte bună calitate.
Power’s whisky
Con