În primele cinci zile ale acestei luni, 37 de angajatori au fost verificaţi, din care trei au fost amendaţi conform noului Cod al muncii. Aproape 1.000 de contracte de muncă au fost înregistrate în prima parte a lunii, o creştere uluitoare. Luna anterioară au fost înscrise 745 de contracte.
Agenţii economici din judeţul Maramureş au intrat în alertă de frica sancţiunilor mari din noul Cod al Muncii. Astfel, în primele cinci zile ale lunii mai, 983 de contracte de muncă au fost primite la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Maramureş.
„Cifrele astea ne surprind"
„E o creştere majoră şi sincer nu ne aşteptam la aşa ceva. Speram să crească numărul persoanelor care vor să intre în legalitate, însă aceste cifre ne surprind. Se pare că lumea s-a maturizat", a declarat Delia Târlea, inspectorul şef ITM. Reprezentanţii ITM Maramureş mai spun că se aşteaptă ca numărul celor care vor să intre în legalitate să crească de la o lună la alta. „Sperăm ca această ascensiune să se menţină pe toată durata lunii. Se pare că tot sancţiunile mari sunt cele care conving lumea să respecte legea", susţine Mircea Onea, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
Trei angajatori amendaţi cu 10.000 de lei fiecare
Echipe mixte formate din inspectori ITM, poliţişti, jandarmi şi inspectori ai Gărzii Financiare au verificat 37 de agenţi economici în aceste zile. Trei dintre aceşti angajatori au fost amendaţi pentru practicarea muncii la negru. „Aceste amenzi au fost în valoare de câte 10.000 de lei fiecare. Mai mult, cei amendaţi trebuie să intre în legalitate dacă nu vor să mai fie amendaţi. Conform legii, cei care nu vor respecta măsurile impuse de noi riscă o nouă amendă, iar mai multe abateri vor fi considerate infracţiune şi riscă plângerea penală", a adăugat Mircea Onea. Cu toate că noul cod prevede amenzi şi pentru persoanele fizice, niciun an