FMI a convins autorităţile române să elimine subvenţiile pentru energia termică. Tarifele la căldură şi apă caldă ar putea creşte la iarnă chiar şi cu 60%, dacă nici bugetele primăriilor nu vor mai putea subvenţiona facturile.
Guvernul s-a angajat în ultimele discuţii cu FMI să elimine până la finele acestui an subvenţia acordată de la bugetul de stat pentru energia termică, a declarat şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, potrivit Mediafax. Cum arată tabloul subvenţiilor acordate pentru încălzire? În prezent, bugetul de stat acoperă până la 45% din costurile CET-urilor pentru achiziţia de combustibil. Din preţul de producere a energiei termice, autorităţile locale acoperă din bugetele proprii cel puţin 10%. În plus, Ministerul Muncii acordă ajutoare sociale directe pentru populaţia cu venituri mici.
Citiţi şi: Boc: Subvenţiile pentru căldură vor fi eliminate doar pentru bogaţi. Nevoiaşii vor fi sprijiniţi
Specialiştii au estimat că eliminarea subvenţiei de la bugetul de stat pentru achiziţia de combustibil ar putea însemna o scumpire între 1% şi 60%, în funcţie de cât ar putea acoperi bugetele primăriilor. Edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat deja că subvenţiile acordate de Primăria Municipiului Bucureşti ar putea să fie diferenţiate în funcţie de veniturile consumatorilor, însă un proiect în acest sens va fi elaborat până la vară. Renunţarea la subvenţii a mai fost luată în calcul şi vara trecută, dar, în final, Guvernul a decis ca bugetul de stat să mai susţină facturile şi în iarna 2010-2011.
Inflaţia, încotro?
Potrivit reprezentantului FMI, eliminarea subvenţiilor în acest an pentru căldură va avea efect şi asupra inflaţiei, care ar putea urca şi până la 6%, peste cea mai recentă prognoză a Băncii Naţionale a României. BNR a revizuit săptămâna trecută valoarea acestui indicator pentru 2011, de l