În timp ce euroaleşii discută noile reguli pentru lobbyişti, grupurile de interese reclamă faptul că accesul condiţionat la europarlamentari e un atac la democraţie. Militanţii pentru transparenţă plusează şi cer ca firmele să specifice clar ce sume de bani investesc în activitatea de lobby.
Un registru al lobbyiştilor pentru Comisia Europeană şi Parlamentul European e o „idee mai bună" faţă de regulile existente acum, susţin grupurile care militează pentru transparenţă la Bruxelles.
Nu existau suficiente detalii pentru aplicarea sancţiunilor, nu existau nici destule condiţii în care se puteau depune plângeri, iar aceste lucruri - spun militanţii pentru transparenţă - se vor schimba cu noul registru ce va fi votat astăzi în şedinţa plenară a Parlamentului European de la Strasbourg. Jana Mittermaier, şef al Transparency International Bruxelles, a declarat că un registru de transparenţă obligatoriu ar trebui impus la nivelul tuturor instituţiilor UE.
Citiţi şi:
Lobbyiştii din UE, consemnaţi la raport
Codul lui Buzek contra euroşpăgii
„Un vot în favoarea registrului propus ar fi un reper important pentru transparenţa activităţilor de lobby din UE. Aceste măsuri ar trebui să fie puse în aplicare fără întârziere. Ele vor fi eficiente numai dacă sunt aplicate şi în spiritul noului cod de conduită pentru europarlamentari. Registrul va fi un test de angajament al tuturor părţilor implicate în activităţile de lobby pentru o mai mare deschidere", a spus Mittermaier.
Sumele investite „trebuie declarate"
Registrul de transparenţă se discută în urma scandalului „Mită contra amendamente", în care a fost implicat şi eurodeputatul Adrian Severin şi care „a arătat publicului ce se poate întâmpla dacă europarlamentarii au joburi secundare care implică lobby-ul", după cum ne-a declarat Paul de Clerck, reprezentant al