Sătenii din Mehedinţi au renunţat la portul popular în favoarea hainelor second hand, aduse din import. Ițarii, opregele sau iile se mai pot vedea doar în muzee sau la interpreţii de folclor.
Altădată motiv de mândrie, portul popular este considerat de urmașii celor care îl purtau în viața de zi cu zi, total demodat. Sătenii anului 2011 au alte variante vestimatentare, mult mai lesne de procurat.
„Nu mai poartă nimeni așa ceva. Ne îmbrăcăm de la second hand, pentru că e mai ieftin și nu sunt bani. Păi dacă m-aș îmbrăca eu în costum popular și aș ieși pe drum în sat, ar râde lumea de mine, ar zice că vin de pe altă planetă”, ne spune Marioara Dincă, de 53 de ani, din Breznița.
„Noi am ajuns să purtăm haine aruncate de nemți, asta este. Mai aduce un copil un tricou din străinătate, mai cumpărăm noi de la târguri sau magazinele din oraș și așa ne facem garderoba”, completează și nea Vasile Bărbulescu.
O simplă privire aruncată către sătenii care stau la porțile caselor și discută problemele arzătoare ale zilei dezvăluie îmbrăcămintea folosită de cei mai mulți dintre ei.
Pantalonii de stofă și treningul par a fi preferatele bărbaților. Acestea sunt combinate fie cu tricouri imprimate cu chipuri celebre din istorie sau muzică, fie cu însemnele unor echipe de fotbal din ligile inferioare ale campionatului german.
„Nu știu ce scrie pe ele, pe ăsta l-am luat că e cu mănecă lungă și costa un leu. La vârsta mea, nu mai contează cum arată, tricou să fie”, ne spune nea Ionică, un alt sătean. Cravata este și ea nelipsită, însă purtată doar cu vestă și geacă.
La femei lucrurile sunt ceva mai simple. Fustă, bluză, pulover și șorț peste fustă, singurul obiect care mai aduce aminte de costumele din bătrâni.
„Mie nici șorțul nu îmi place, dar sunt nevoită să îl port pentru că mai țin bani în buzunarele lui, să nu îi pie