Numărul celor care îşi asigură încălzirea şI apa caldă cu ajutorul centralelor de apartament îl va depăşi în acest an pe cel al românilor racordaţi la sistemele centrale de încălzire din marile oraşe, în urma anunţurilor Guvernului de a diminua semnificativ subvenţiile, potrivit Ariston Thermo.
Astfel, sistemul centralizat de încălzire a fost construit pentru a deservi un număr de circa 3 milioane de apartamente, dar acum doar 1,5 milioane de apartamente mai sunt deservite.
Firmele care distribuie centrale de apartament cer Guvernului proceduri mai clare, transparente şI rapide pentru debranşare, astfel încât cetăţenii să îşi aleagă sursa potrivită de încălzire. "Odată cu creşterea preţului la încălzire considerăm că ar fi necesar să se ia măsuri pentru înlesnirea opţiunilor populaţiei. Tot mai multe persoane vor vedea în centrala termică o alternativă serioasă la sistemul centralizat. În aceste condiţii este necesar ca legislaţia şi procedurile pentru debranşare să fie mult mai transparente decât în acest moment iar întregul proces să se efectueze mai rapid pentru a permite populaţiei să aleagă varianta de încălzire pe care o consideră cea mai avantajoasă”, a declarat Cătălin Drăguleanu, director de vânzări al companiei.
El spune că eliminarea subvenţiilor de la bugetul central până la finele anului va duce la explozia preţurilor la gigacalorie, din moment încă din această iarnă s-a constatat că există primării care nu şi-au putut acoperi subvenţiile, şI, ca atare, preţul a crescut cu până la 60%.
Spre exemplu, în Timişoara, costurile încălzirii au crescut cu 40%, în Ploieşti şi Brăila cu 58%, la Galaţi cu aproximativ 20%, iar la Craiova cu peste 15%.
Numărul celor care îşi asigură încălzirea şI apa caldă cu ajutorul centralelor de apartament îl va depăşi în acest an pe cel al românilor racordaţi la sistemele c