Imaginile Muntelui Fuji în viziunea lui Hokusai sunt printre cele mai influente din istoria artei. Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) are excelenta iniţiativă de a omagia eroicul popor japonez prin expunerea gravurilor de Hokusai existente în colecţia sa.
Cum nu se poate mai binevenită ideea specialiştilor celei mai importante instituţii muzeale a României de a atrage atenţia asupra recentei tragedii a poporului japonez (a câta oară din istorie?) printr-un act cultural de mare profunzime. Este vorba despre prezentarea pentru publicul larg a 38 de gravuri din celebra serie „Cele treizeci şi şase de vederi ale Muntelui Fuji", a marelui artist japonez Katsushika Hokusai, aflate în colecţiile de artă orientală ale muzeului. Sunt piese iconice, de mare relevanţă în istoria artei universale, extrem de influente în primul rând pentru arta plastică occidentală din a doua jumătate a secolului XIX, impresionistă şi postimpresionistă, care datorează mult artei japoneze şi lui Hokusai în cea mai mare măsură.
„One moment in time"
Evident că, pentru acest tip de artă plastică, extrem orientală, cuvântul de ordine este serenitatea şi răbdarea infinită în a percepe nuanţe infinitezimale ale peisajului, aşadar ceva cu totul la opusul mentalităţii occidentale, care, cel puţin de la (pre-)romantism încoace, trăieşte într-un permanent tumult şi o eternă agitaţie faustică, într-un neobosit „Sturm und Drang" şi o fără de sfârşit criză a modernităţii. Ceea ce i-a interesat, însă, la aceste lucrări pe un Monet sau un Renoir a fost capacitatea liniei şi a desenului de a surprinde viziunea subiectivă a artistului asupra peisajului, de a „întipări" un moment în timp, „Impression, soleil levant" fiind, de altfel, titlul lui Monet de la care derivă tot acest important curent artistic.
Prin urmare, o astfel de reflecţie a privitorului în faţa imaginilor create