Iniţiativa Franţei şi a Italiei de modificare a Codului Schengen şi de reintroducere temporară a controalelor la graniţe a aprins ieri spiritele în Parlamentul European (PE), reunit la Strasbourg.
Mai mulţi lideri europeni au acuzat cele două ţări că subminează un drept fundamental al cetăţenilor UE: libera circulaţie. „E timpul să oprim aceste tendinţe negative", a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. „Aici nu e vorba despre mişcări unilaterale ale unor state, ci de o guvernare comună a spaţiului Schengen. Nu trebuie introduse controale la frontierele interne. Ar fi o catastrofă. Ar sabota perspectivele de prosperitate ale Europei", a continuat el. Barroso a fost de acord că există presiuni din partea imigranţilor, dar a spus că statele membre pot apela la soluţii excepţionale „doar în ultimă instanţă".
„Reintroducerea controalelor la frontierele interne nu e o soluţie pentru Europa. Trebuie să rămână o variantă extremă", a spus Barosso. Vicepreşedintele PPE, germanul Manfred Weber, a declarat că realizarea „visului european" al spaţiului fără frontiere nu poate fi subminată „prin niciun fel de argument", dar a precizat că migraţia este acum o problemă pentru Europa, deoarece, chiar dacă are populaţie îmbătrânită, UE are acum şi mulţi şomeri.
„O ruşine!"
Martin Schulz, şeful socialiştilor europeni, a criticat Comisia Europeană pentru că a cedat solicitării liderilor francez, Nicolas Sarkozy şi italian, Silvio Berlusconi, de a aduce unele modificări regulilor Schengen. El a spus că reacţia Comisiei a fost „deplasată şi exagerată". „Cum pot doi premieri sau şefi de stat să submineze una din marile realizări ale Europei? Noi trebuie să luptăm împotriva acestui lucru", a spus Schulz.
Vocilor critice li s-au alăturat şi liberalii europeni. „A fost o ruşine ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni. Italia primeşte e