Liderii politici de la Bruxelles au răbufnit ieri în Parlamentul European de la Strasbourg, în timpul unei dezbateri pe modificarea Codului Schengen, şi au acuzat Franţa şi Italia că subminează un drept fundamental: libera circulaţie în UE.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Barosso, a criticat tendinţele Franţei şi Italiei care, după ce s-au confruntat cu un val de 25.000 de imigranţi din nordul Africii, în urma revoluţiilor din lumea arabă, au cerut Bruxelles-ului să impună restricţii în interiorul spaţiului Schengen mergând până la dreptul unui stat membru UE de a-şi închide graniţele atunci când consideră necesar. Comisia a reacţionat acum o săptămână şi a spus că acest lucru nu poate fi posibil decât în cazuri excepţionale.
CITEŞTE care a fost propunerea Comisiei Europene anunţată la Bruxelles săptămâna trecută
„E timpul să oprim aceste tendinţe negative. Aici nu este vorba despre mişcări unilaterale ale unor state ci de o guvernare comună a spaţiului Schengen. Nu trebuie să se introducă aceste controale la frontierele interne. Ar fi o catastrofă. Ar sabota perspectivele de prosperitate ale Europei.", a declarat preşedintele Comisiei Europene.
El a fost de acord că există presiuni migraţioniste, dar a spus că statele membre pot apela la soluţii excepţionale doar în ultimă instanţă. „Reintroducerea controalelor la frontierele interne nu e o soluţie pentru Europa. Trebuie să rămână o variantă extremă.", a spus Barosso. Vicepreşedinte al PPE, eurodeputatul german Manfred Weber, a spus că realizarea „visului european", prin spaţiul fără frontiere, nu poate fi subminată „prin niciun fel de argument" dar a precizat că migraţia este acum o problemă pentru Europa. Chiar dacă are populaţie îmbătrânită, UE are acum şi mulţi şomeri.
Liderul socialiştilor: "Cum să vină Sarkozy şi Berlusconi şi să submineze una