Misiunea de anihilare a lui Bin Laden a fost convenită în secret de SUA şi Pakistan acum 10 ani. Conform înţelegerii, Islamabadul trebuia să protesteze, de formă, că Washingtonul a acţionat pe teritoriul său. Şeful Al-Qaida, Osama bin Laden, este mort de mai bine de o săptămână, dar detaliile despre operaţiunea secretă americană în nordul Pakistanului continuă să apară.
Pakistanul protestează vehement faţă de acţiunea unilaterală a forţelor speciale ale SUA pe teritoriul său. Informaţiile obţinute de „The Guardian" arată însă că tensiunile, intens mediatizate, pe axa Washington-Islamabad sunt doar un spectacol bine regizat. Un acord încheiat de preşedinţii Pervez Musharraf şi George W. Bush în 2001 permitea o operaţiune militară a SUA împotriva liderului Al-Qaida pe teritoriul pakistanez.
Citiţi şi:
De ce au susţinere talibanii şi Al Qaida în Pakistan
Lumea după Osama. Martirul viitorului
Potrivit cotidianului britanic acordul încheiat între Pervez Musharraf şi George W. Bush în 2001 şi reînnoit şapte ani mai târziu - în timpul „tranziţiei către democraţie" - februarie-iulie 2008, când Musharraf era încă preşedinte, dar fusese ales un guvern civil - permitea o operaţiune americană împotriva lui Osama bin Laden pe teritoriul pakistanez.
„A existat un acord potrivit căruia, dacă ştiam unde este Osama, mergeam şi îl capturam", a declarat un fost oficial american, citat de „The Guardian". Cum a fost convenit, aşa s-a şi petrecut. Un comando al Navy SEAL a lansat o operaţiune de 40 de minute - după zile-n şir de urmărire de către CIA - în oraşul pakistanez Abbottabad. Liderul Al-Qaida a fost ucis, stârnind, rând pe rând, „o senzaţie de uşurare" preşedintelui Obama, euforie în rândul americanilor şi atrăgând mesaje de mulţumire din partea liderilor lumii, inclusiv din partea României.
Războiul declaraţiilor