Turbulenţele din politica dâmboviţeană şi nesfârşitele dispute între instituţiile statului îi fac pe mulţi români să resimtă lipsa unui arbitru în viaţa politică românească şi să se întrebe dacă nu cumva monarhia este soluţia care să aducă echilibru. Periodic, tema monarhiei este afişată ca un stindard ponosit, dar care îţi face inima să tresară, dar nimeni nu merge cu analiza mai departe. Pare că este doar o temă de discuţie, de dispută, de sondaje de opinie, dar nimic serios. Regele Mihai I, Şef Suveran al Casei Regale a României (Hohenzollern-Sigmaringen), prin Graţia Lui Dumnezeu, Rege încoronat al României şi jure sanguinis Mare Maestru al Ordinelor şi Decoraţiilor Casei Regale a României, este respectat de români, dar tot mai puţini îl văd din nou în fruntea poporului român.
“Da, suntem pregătiţi (ca România să se întoarcă la monarhie, n.red.). Regele a fost mereu pregătit. Acestea sunt filosofia, meseria şi experienţa lui. Dar, de fapt, noi suntem într-o poziţie interesantă: suntem semioficiali. Este mai mult o poziţie statală. Eu nu am un glob de cristal să văd viitorul, dar noi suntem mereu aici, nu plecăm. Facem tot ce putem pentru ţara noastră, dar nu depinde de noi, depinde de poporul român, dacă vrea acest lucru. Trebuie şi o voinţă politică, dar şi voinţa poporului. Noi nu putem impune un sistem, dar suntem aici, avem şi o viziune pe 30 de ani, am vrut să ne bazăm pe rădăcinile noastre şi să mergem spre viitor cu un plan mai mare de patru ani, cum sunt cele ale politicienilor. Trebuie viziune, continuitate, loialitate”, spunea principesa Margareta într-un recent interviu acordat cotidianului Adevărul.
Ce ar putea să însemne “semioficiali”? Parcă am fi în telenovela în care Pricipele Duda se pregătea să candideze în republica lui Băsescu pentru a deveni preşedinte în 2009. În vest, monarhiile constituţionale sunt extrem de stab