Regele Mihai I a anunţat că, începând cu data de 10 mai 2011, toate legăturile istorice și dinastice dintre Casa Regală a României şi Casa Princiară de Hohenzollern iau sfârşit. Istoricii consultați de EVZ susţin însă că decizia este doar formalizarea tardivă a unei hotărâri din 1916. Sursa: EVZSursa: Răzvan VălcăneanţuSursa: Alex Negru
1 /.
Decizia a fost luată "în conformitate cu dorinţele regretatului nostru bunic, Majestatea Sa Regele Ferdinand, de a conferi un caracter naţional şi independent Dinastiei şi Casei Noastre Regale" şi "urmând datoria mea faţă de istorie şi faţă de urmaşii şi succesorii mei", precizează Regele Mihai.
Istoricul Ion Bulei, de la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, susţine că această decizie pleacă de la dorinţa Regelui Ferdinand care în 1916 a declarat război Germaniei. "Practic, atunci s-au rupt legăturile cu Casa de Hohenzollern". În timpul Primului Război Mondial, familia din Germania natală l-a renegat pe Ferdinand, la Castelul Hohenzollernilor arborându-se steagul de doliu. În plus, portretul său a fost scos din arhiva regală pentru înalta trădare adusă prin intrarea în conflictul armat împotriva celui de-al Doilea Reich.
Mai mult, explică istoricul Bulei, lucrurile s-au perpetuat aşa până în prezent. "Nimeni nu a luat vreo decizie care să anuleze hotărârea din 1916. Atunci, Wilhelm al II-lea l-a eliminat pe Ferdinand dintre membrii Casei Regale". Cu alte cuvinte, Ferdinand a rămas doar Rege al României şi nu reprezentantul Casei de Hohenzollern în România. "Legăturile nu s-au mai reluat până azi. Deci, din punctul meu de vedere, decizia este una fără acoperământ real", conchide Bulei.
Și istoricul Vlad Nistor susține că decizia aceasta "nu mai are niciun sens". În plus, expertul în genealogie al Facultății de Istorie, Mihai Sorin Rădulescu, adaugă că "nu s-a schimbat nimic față