Puţine zone ale ţării se pot lăuda cu o moştenire culturală atât de bogată şi cu o frumuseţe a locurilor care pare desprinsă din poveşti. Aici totul se admiră, se simte şi nu se uită.
Maramureşul îşi întâmpină vizitatorii, la fiecare pas, cu obiective diverse, iar aici fiecare pasiune este hrănită din plin de bogăţia locurilor, care oferă de la privelişti unice până la sate vechi, unde tradiţiile încă se mai păstrează, biserici din lemn, cu o arhitectură particulară, case memoriale, cascade, muzee şi mănăstiri. Prin urmare, dacă vă doriţi o vacanţă aproape completă, atunci Maramureşul se poate dovedi destinaţia ideală.
Relieful zonei din nordul ţării este predominant muntos, cu munţii vulcanici Oaş, Gutâi şi Ţibles, la nord ridicându-se Munţii Maramureşului, iar la sud-est Munţii Rodnei. Aria mai cuprinde părţi din Subcarpaţii Transilvaniei, Podişul Someşan şi Dealurile Vestice.
Masivul Pietrosul din Munţii Rodnei adăposteşte o rezervaţie naturală cu numeroase urme glaciare, declarată de UNESCO rezervaţie a biosferei. Văi şi cascade turistul poate găsi la Valea Izei, Valea Marei, Puzdrele şi Cailor.
De asemenea, în Maramureş se poate schia şi se poate urca la altitudine cu teleschiul sau cu telescaunul.
Un loc încărcat de istorie şi spiritualitate
În Maramureş, urmele trecutului s-au păstrat în aproape fiecare sat şi oraş. Unele vestigii datează încă din secolul XIV, cum ar fi Turnul lui Ştefan şi Bastionul Măcelarilor din Baia Mare, ruinele Cetăţii Chioarului de lângă Şomcuta Mare, cele ale cetăţii Bogdan Vodă sau clădirea Monetăriei. De asemenea, tot în Maramureş, un obiectiv de interes major este reprezentat de Cimitirul Vesel de la Săpânţa, un loc aparte. Numeroasele edificii de cult din lemn, precum bisericile de la Chioar şi Lăpuş, întregesc tabloul unei zone încărcate de istorie, spritualitate