Vânzarea unor pachete minoritare la companii de stat, eliminarea subvenţiei la energia termică şi achitarea datoriilor CNADR sunt principalele măsuri incluse în draftul scrisorii de intenţie discutat de autorităţile române cu FMI şi Comisia Europeană.
Documentul, obţinut de Mediafax, nu mai insistă atât de mult pe problemele macroeconomice, considerate rezolvate, cât pe restructurarea sectorului public.
Principalele măsuri se axează pe continuarea procesului de consolidare fiscală, îmbunătăţirea colectării veniturilor bugetare, eficientizarea activităţii companiilor de stat, potrivit Ministerului Finanţelor.
Guvernul s-a angajat în discuţiile cu FMI să elimine subvenţia la energia termică în perioada imediată, astfel că factura populaţiei pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 60% până la finele anului, în funcţie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenţa din surse proprii.
Datorii de 737 mil. lei acumulate de CNADNR, reprezentând facturi pentru proiectele de investiţii, vor fi achitate până la finele lunii iunie, iar 622 de angajaţi vor fi disponibilizaţi până la acel termen. Proiectul scrisorii de intenţie relevă intenţia Guvernului de a vinde până la sfârşitul acestui an pachetul de acţiuni Oltchim rămas în proprietatea statului şi de a identifica în următoarele luni o soluţie pentru datoriile combinatului.
Totodată, până la finele anului Guvernul va scoate la vânzare un pachet reprezentând 20% din acţiunile CFR Marfă prin ofertă publică iniţială, urmând să privatizeze operatorul de transport atunci când condiţiile pieţei o vor permite.
Un obiectiv nescris al noului acord este intrarea economiei pe un trend de creştere, după ce a fost atins un nivel de stabilitate macroeconomică apreciat ca satisfăcător.
Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, a declarat ieri că o provocare importantă este c