Profesorul japonez Katsu Goda, de la Universitatea din Bristol, explică - pentru EVZ - ce s-a întâmplat la centrala Fukushima şi cum reacţionează societatea niponă după calamităţi. Sursa: REUTERSSursa: REUTERS
1 /.
O legendă niponă spune că Japonia a fost creată de zeii care au înfipt o sabie în ocean, iar când au scos-o, din vârful ei au picat patru picături care au format insulele principale ale arhipelagului. Pe 11 martie 2011, sabia a fost din nou aruncată în ocean. Un cutremur de magnitudine 9 pe Richter a lovit coasta de est a Japoniei.
Seismul din regiunea Tohoku este cel mai mare înregistrat în Japonia ultimilor 130 de ani. Imediat după cutremur, un val înalt de 14 metri a lovit coasta Japoniei. Peste 27.000 de persoane au murit şi 270.000 au rămas fără locuinţe. Reactoarele centralei Fukushima au fost afectate, iar radiaţiile emise au provocat contaminarea atmosferei.
La două luni de la tragedie, dr. Katsu Goda, expert în inginerie civilă şi lector la Universitatea din Bristol (Marea Britanie), este convins că Japonia se va reface rapid, aşa cum a făcut-o şi după seismul din oraşul Kobe.
EVZ: Pe 11 martie, ora 14.46, Japonia a fost lovită de un cutremur, urmat de tsunami. Unde eraţi când aţi aflat? La ce v-aţi gândit prima oară?
Dr. Katsu Goda: Eram în Bristol. Am aflat de pe internet. Imediat am verificat principalele site-uri de ştiri şi site-ul Institutului American de Geofizică să văd caracteristicile cutremurului: magnitudine, zonă. Am citit un prim raport în care era precizată magnitudinea de 8,4, apoi de 8,8-9. A fost un eveniment neobişnuit pentru regiunea Tohoku, în condiţiile în care studiile recente privind activitatea seismică din regiune arată că un seism cu o magnitudine mai mare de 7,7 se produce o dată la 30-40 de ani.
Japonia este o ţară cu un risc seismic ridicat. Care s