Plata unei locuinţe în rate direct la dezvoltator pare o soluţie atractivă pentru cumpărătorii care nu vor să se împrumute pe 25-30 de ani, însă nu este accesibilă oricui din cauza avansului consistent şi a ratelor lunare care pot să depăşească 1.000 de euro.
Majoritatea dezvoltatorilor care oferă posibilitatea unor astfel de achiziţii au un stoc considerabil de apartamente nevândute şi îşi asumă riscul unor pierderi de 20-25% din valoarea unei locuinţe, deoarece nu pot percepe o dobândă lunară. Chiar şi aşa, dezvoltatorii sunt în avantaj faţă de cumpărători într-o asemenea tranzacţie.
„În caz de neplată, dezvoltatorul poate rezilia contractul fără a mai fi nevoit să apeleze la procedura de executare silită – care durează - şi rămâne cu imobilul în proprietate. Ulterior, acesta poate fi inclus din nou într-un cliclu similar. În plus, pe parcursul plăţii ratelor, dezvoltatorul îşi asigură un cash flow necesar acoperirii finanţării bancare sau continuării proiectului. Avantajul cumpărătorului este dat de costul mai mic al finanţării, pentru că sunt eliminate dobânzile“, explică Alin Buftea, head of real estate în cadrul casei de avocatură DLA Piper România.
Perioadele de „creditare“ oferite de dezvoltatori variază între doi şi 12 ani, iar avansul minim ce trebuie achitat la semnarea actelor este cuprins între 10 şi 30%.
Risc de neplată
Clauzele contractuale sunt negociate între părţi şi precizează clar la ce se supune cumpărătorul în caz de neplată. De regulă, se plăteşte lipsa de folosinţă a imobilului, plus nişte daune pentru perioada în care imobilul a fost locuit.
„Persoanele care nu îşi mai pot achita ratele lunare pierd o sumă egală cu 8% din valoarea imobilului achiziţionat, sub formă de penalitate pentru nerespectarea contractului, la care se adaugă nişte daune a căror valoare echivalează cu o chirie medie practicată de noi