Mă tot frământă de ceva vreme o problemă. Ce se alege de gunoiul pe care eu îl reciclez? Că mă tot încăpăţânez, de trei ani de când stau la aceeaşi adresă, să strâng peturile, sticlele, ziarele şi revistele şi să le duc, din când în când, în containerele din faţa blocului. Asta în ciuda sfatului unei vecine, care când mi-am luat mobila mi-a spus să arunc ambalajele direct de pe terasă, că oricum pică în faţa porţii de la ghenă şi or să le ia ăia de la REBU.
Vocile sunt diferite. Unii spun că toate containerele, albastre, galbene şi verzi sunt vărsate într-o singură remorcă şi apoi sunt triate manual. Alţii spun că nu, se golesc în compartimente diferite.
“Vorbesc despre 5-5,5 milioane de oameni care locuiesc în blocuri, în România. Toţi aceşti oameni au la dispoziţie ghene de gunoi, care sunt cel mai mare coşmar pe care îl am de vreo doi ani de când am revenit în funcţia de comisar general al Gărzii de Mediu, pentru că trebuie să găsim o soluţie pentru colectarea selectivă a deşeurilor. A venit Comisia Europeană acum două săptămâni şi ne-a făcut albie de porci pentru că se colectează selectiv 1% din deşeuri în România, când media europeană este de 24% şi creşte an de an. Dar, din cauza ghenelor de gunoi, un sfert din populaţie nu poate colecta selectiv. Pe ghena de gunoi nu ai cum să arunci gunoaiele selectiv. Chiar dacă ai să colectezi separat, ele ajung tot în tomberonul de jos”, a explicat Silvian Ionescu.
Deci dacă desfiinţăm noi ghenele, lumea o să recicleze selectiv ca în UE. Cum reciclau gunoiul vecinii mamei mele care îşi puneau gunoiul menajer în pubela de sub geamul ei, de lene să meargă până la container. Sau să-mi spună cineva că vecina mea va coborî nouă etaje ca să-şi ducă jos gunoiul. Păi dacă se desfiinţează ghenele, cred că e în stare să arunce gunoiul de pe terasă.
Mă amuză coşurile de gunoi de pe holurile instituţiei, colo