Varianta restructurării datoriilor nu este susţinută de BCE pentru că ar însemna ruinarea economiei elene şi a băncilor.
Europa face tot posibilul să pună capăt situaţiei disperate a Greciei, pregătind un pachet de susţinere în valoare de 60 de miliarde de euro, pentru a evita un Lehman Brothers 2, adică un şoc atât de puternic încât ar genera o nouă criză bancară şi o serie de falimente pe întreg continentul.
"Orice restructurare a datoriilor va implica o încălcare a obligaţiilor legale, ceea ce va avea un impact sistemic negativ mai mare decât catastrofa Lehman", a declarat recent Jose Manuel Gonzalez-Paramo, membru al conducerii Băncii Centrale Europene (BCE). Falimentul băncii americane de investiţii Lehman Brothers din toamna lui 2008 a generat cea mai gravă criză economică de la Marea Recesiune din anii '30 încoace şi a făcut guvernele din întreaga lume să cheltuiască mii de miliarde de dolari pentru a susţine băncile şi economiile.
Grecia ar putea primi cel mai devreme luna viitoare un nou pachet de finanţare de 60 de miliarde de euro care să acopere nevoile de finanţare până în 2013 inclusiv, potrivit unui oficial grec, scrie The Wall Street Journal. Ajutorul, care l-ar completa pe cel de 110 miliarde de euro primit anul trecut, ar veni într-un moment în care se vorbeşte tot mai mult despre o posibilă restructurare a datoriilor Greciei, care au ajuns la 328 mld. euro sau 142,8% din PIB. Un alt oficial elen, dar şi reperezentanţi ai UE au negat însă faptul că Atena ar negocia un al doilea pachet de ajutor.
Posibilitatea restructurării datoriilor Greciei a fost readusă în discuţie de curând de către oficialii germani, dar este contestată cu vehemenţă de oficialii BCE, care se tem de posibilele efecte negative asupra monedei euro.
"Restructurarea datoriilor ar însemna ruinarea economiei elene şi îngenuncherea sistemului