Asigurătorii trebuie să îşi asume un rol mai important în susţinerea echilibrelor financiare în cazul producerii de catastrofe naturale, arată un studiu al Allianz-Ţiriac.
În timp ce în ţara noastră - o zonă cu expunere ridicată la riscuri de catastrofe naturale - numărul românilor care aleg să îşi protejeze averea, casa, bunurile rămâne la cote foarte reduse, la nivel mondial, industria asigurărilor îşi asumă un rol din ce în ce mai important atunci când este vorba de a interveni în sprijinul celor afectaţi de catastrofe naturale.
Acest lucru este dovedit de faptul că despăgubirile plătite de asigurători pentru daune produse de catastrofe naturale s-au multiplicat de 8-10 ori în doar câteva decenii. Conform unui studiu dat publicităţii în luna martie de Allianz, în 2010, industria de asigurări a acordat clienţilor afectaţi de catastrofe naturale despăgubiri de peste 40 miliarde dolari, faţă de 4-5 miliarde dolari cât reprezentau, la nivel global, daunele asigurate plătite anual de societăţile de asigurări ca urmare a producerii de catastrofe naturale în anii '70-'80. Dincolo de aspectul strict pecuniar al rolului asigurătorilor, această industrie trebuie şi poate să contribuie la o mai bună înţelegere a importanţei pregătirii prealabile pentru situaţiile producerii diferitelor riscuri, la o mai coerentă analiză a ameninţărilor pe care catastrofele naturale, dar şi celelalte riscuri le reprezintă.
Primii paşi ai asigurătorilor în direcţia educării populaţiei
Statisticile referitoare la producerea riscurilor catastrofice la nivel mondial arată că 2010 şi primele trei luni din 2011 au reprezentat o perioadă extrem de „încărcată" în ceea ce priveşte producerea de catastrofe naturale la nivel mondial. În plus, an de an, zone geografice întinse din Europa sunt afectate de inundaţii, producând pagube semnificative.
România