Victimele accidentelor de circulaţie ar putea fi despăgubite conform unui sistem care va revoluţiona modul de plată a daunelor de către firmele de asigurări. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurări din România (UNSAR) lucrează la elaborarea unui "Ghid privind despăgubirile plătite pentru vătămările corporale".
Dacă în acest moment despăgubirile acordate de firmele de asigurări pentru vătămările corporale sunt stabilite, în mare parte, de către instanţe, care aprobă de cele mai multe ori cererea părţii vătămate, noul Ghid ar putea introduce un tip de plată după o anumită grilă, respectiv o despăgubire indicativă pentru o anumită vătămare.
"Cinic vorbind, este greu de explicat de ce mâna unei victime a unui accident este mai ieftină decât mâna altuia. Nu vă pot spune cât
Reprezentanţii societăţilor de asigurări spun că s-au confruntat cu situaţii în care păgubiţii vin şi cer despăgubiri în valoare de milioane de euro, cunoscând limitele maxime prevăzute de legislaţia UE. "Ce formă juridică va avea ghidul nu se ştie deocamdată", a adăugat el.
Firmele de asigurare spun că în ultima vreme tot mai multe instanţe de judecată dau sentinţe prin care obligă companiile de asigurări la plata unor despăgubiri care au ajuns deja la câteva sute de mii de euro. "În Germania dacă un om moare într-un accident familia sa primeşte daune de 10.000-20.000 de euro. La noi există o hotărâre a unei instanţe care a stabilit plata unei despăgubiri totale de 200.000 de euro", a declarat pentru gândul Ionel Dima, vicepreşedinte AVUS Group.
Cât "costă" o mână sau un picior
Ghiduri similare pentru plata despăgubirilor în cazul