Întrunit pe 9 mai, Sfântul Sinod al Patriarhiei Ierusalimului a decis să rupă legăturile de comuniune cu Patriarhia Ortodoxă Română.
Reprezentantul Patriarhiei Române la Ierusalim, arhimandritul Ieronim Creţu, a fost caterisit (după ce fusese deja oprit de la Sfânta Împărtăşanie), iar pomenirea Patriarhului Daniel în Diptice (lista ierarhilor pomeniţi la Sfintele Liturghii) a fost întreruptă.
Motivul acestui demers fără precedent: aşezămintele româneşti de la Ierihon, care ar fi fost construite fără binecuvântarea Patriarhiei de la Ierusalim, în jurisdicţia canonică a căreia se află toate Bisericile Ortodoxe din Ţara Sfântă.
Construcţia aşezămintelor româneşti de la Ierihon a început în urmă cu zece ani, iar astăzi cuprind o biserică, un arhondaric (loc de găzduire, de la grecescul "arhonda" - oaspete) pentru pelerini şi un mic centru de studii biblice.
Decizia Sfântului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului subliniază însă că "Dacă şi alte Biserici Ortodoxe ar urma acest exemplu al Bisericii Ortodoxe Române, atunci am avea în Ţara Sfântă reprezentanţele a treisprezece Biserici Ortodoxe Autocefale, care vor fi exemplul unei polifonii şi poliarhii ortodoxe arbitrare, greu de condus administrativ…", a declarat Patriarhul Teofilos al III-lea.
Decizia Sfântului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului subliniază însă că "evlavioşii pelerini din România sunt bineveniţi în Ţara Sfântă şi în sfintele lăcaşuri patriarhale".
BOR: "Este o decizie unilaterală". Problema va fi dezbătură în şedinţa Sinodului
Patriarhia Ierusalimului a luat o decizie unilaterală, susţin reprezentanţii BOR, într-un comunicat al Biroului de Presă, dat miercuri publicităţii. Potrivit acestuia, decizia este una surprinzătoare, având în vedere că în urmă cu o lună de zile, în timpul vizitei la Ierusalim a Preasfinţitului Ciprian Câmpineanul, Episcop vicar patriarhal, se c