Preotul Gheorghe Popa, prorector cu strategia universitară la \"Al.I. Cuza\", a fost recrutat de Securitate în vremea în care era ghid la Mănăstirea Voroneţ. Sursa: UNIVERSITATEA „AL.I. CUZA”
Perspectiva de a ajunge muncitor necalificat. Prin această spaimă explică preotul Gheorghe Popa semnătura pe care şi-a pus-o pe un angajament cu Securitatea, pe 17 iulie 1980. Prorectorul celei mai vechi universităţi din ţară era pe atunci student la Institutul Teologic din Bucureşti şi începuse să fie curtat de securişti în momentul în care se angajase, pe perioada vacanţei, ca ghid la Mănăstirea Voroneţ, situată în apropiere de Stulpicani, satul său natal din judeţul Suceava.
Preotul Gheorghe Popa, verificat de CNSAS la cererea EVZ şi titularul unei note de constatare a calităţii de colaborator care se află acum pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, a acceptat să colaboreze chiar înainte de a semna angajamentul cu numele conspirativ "Cristi Popescu".
"Interpus la diplomaţi, ziarişti, fotoreporteri"
Potrivit dosarului de informator al actualului prorector, primele informaţii le-a furnizat rezidentului "Stătescu" pe 12 august 1979, despre vizita la mănăstire a unei ziariste franceze de origine română, care era însoţită de un ghid ONT.
"Au făcut două fotografii, una la judecata de apoi, iar alta pe faţada de nord a bisericii. Au venit cu Dacia 1300", îşi încheia Gheorghe Popa relatarea ce avea să fie exploatată ulterior "la problema franceză".
"În discuţiile purtate, candidatul ne-a informat din proprie iniţiativă despre unii cetăţeni străini şi diplomaţi acreditaţi la Bucureşti", puncta Securitatea înainte de recrutare. Ulterior, sarcinile trasate oficial de securişti au fost în aceeaşi direcţie. "Poate fi interpus la diplomaţii acreditaţi la Bucureşti, ziarişti, fotoreporteri ce vizitează monumentul istoric Vorone