În ultimii 11.700 de ani - o epocă pe care geologii o numesc holocen – clima a rămas remarcabil de stabilă la scară planetară. Ceea ce le-a permis oamenilor sa planifice, să dezvolte agricultura, oraşele, reţele de comunicaţii sau noi forme de energie. Unii geologi consideră că activităţile umane au modificat planeta în mod irevocabil şi într-o proporţie atât de însemnată încât se poate spune că am intrat într-o nouă eră geologică.
Geologii menţionaţi propun ca noua eră, numită antropocen, să devină tema unei conferinţe găzduite de Societatea de Geologie din Londra, scrie BBC. Unii experţi spun că a defini această "eră umană" presupune mai mult decât a înţelege locul nostru ca specie în istorie. Tot viitorul omenirii ar putea depinde de asta.
Termenul de Antropocen a fost lansat acum un deceniu de către laureatul Premiului Nobel pentru chimie, Paul Crutzen. Acesta îşi aminteşte că "era o conferinţă la care un participant spunea ceva despre holocen. Deodată am înţeles că nu era termenul potrivit. Nu, ne aflăm în antropocen. Am lansat termenul chiar în acel moment. Toată lumea a fost uimită, dar după cum se vede, a prins."
Dar, are dreptate profesorul Crutzen? A trecut pământul într-o nouă eră geologică, şi dacă e aşa, de ce ar fi atât de important?
"Mai simplu spus, planeta nu mai funcţionează aşa cum o făcea odată",
Jan Zalasiewicz Universitatea din Leicester
În căutarea începutului
Doctor Jan Zalasiewicz de la Universitatea din Leicester este unul dintre susţinătorii teoriei antropocenului. El a declarat pentru BBC News: "Mai simplu spus, planeta nu mai funcţionează aşa cum o făcea odată. Atmosfera, clima, oceanele, ecosistemele... toate operează în afara normelor holocenului. Asta duce la concluzia că am trecut graniţa într-o nouă eră geologică".
Zalasiewicz adaugă: "Sunt trei punct