Evenimentul propune publicului expoziţii diversificate, spectacole, proiecţii şi evenimente speciale interactive.
Noaptea muzeelor se desfăşoară în întreaga Europă, iar în acest an peste 3.000 de muzee îşi vor deschide porţile simultan în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor". La Cluj-Napoca, publicul poate vizita Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, secţia de farmacie, Muzeele Universităţii Babeş-Bolyai şi Muzeul de Artă. Festivalul Noaptea Muzeelor se desfăşoară simultan în peste 3.000 de muzee din Europa şi se bucură în fiecare an de un interes deosebit din partea publicului şi a mass-media. Noaptea muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, instituite de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), care are loc pe 18 mai. În anul 2011, Noaptea Muzeelor este pentru prima dată patronată oficial şi de ICOM.
Oferta muzeelor clujene
Muzeul de Artă invită publicul la expoziţia „Henri Cartier-Bresson în... Oltenia. Fotografii de Victor Boldâr" cu de 50 fotografii alb-negru. Publicul va putea urmări în cadrul evenimentului expoziţia „Maica Domnului în arta contemporană maghiară", organizată în colaborare cu Galeria Forrás din Budapesta, lucrări de pictură, grafică şi sculptură realizate de 25 de artişti maghiari contemporani. Totodată, va fi deschisă expoziţia „Ion Grigorescu - colecţia Mircea Pinte" şi un interviu cu artistul realizat de Călin Stegerean. Publicul va putea admira şi expoziţia de artă contemporană internaţională „Am luptat cu X şi X a învins", prezentată de artistul-curator Raphael Vella. „Expoziţia este inspirată de un şlagăr rock and roll numit «I Fought the Law» care a avut multe versiuni de cover," spun reprezentanţii.
File de istorie
Turnul Croitorilor oferă publicului expoziţii de biecte dacice, care deja au fost scanate în format 3D, vizionarea unor proiecţii cu imagini a