Pe 10 mai, Regele Mihai a anunţat că de acum înainte Casa Regală va purta nume curat românesc. Fără de "Hohenzollern - Sigmaringen", fără titluri conferite de capii familiei princiare germane şi cu legăturile istorice şi dinastice rupte de aceasta, Casa Regală se va chema de acum doar "a României". "În secolul 21, nu mai este normal ca familia regală a României, stat suveran şi independent, să aibă, prin titlu, o legătură feudală, vetustă, cu un principat care nu mai există din secolul 19", spune Ioan Luca Vlad, avocatul Casei Regale, care adaugă că decizia este unilaterală şi îi aparţine în exclusivitate Regelui Mihai.
Legăturile cu casa de Hohenzollern, formale
Oricum, în ultima vreme, legăturile cu casa de Hohenzollern erau formale, iar cele două familii cu sânge albastru "îşi scriau o dată pe an, de Crăciun", continuă avocatul. Însă au existat momente de-a lungul istoriei când acestea au fost proaste de-a dreptul. În timpul Primului Război Mondial, când regele Ferdinand I a decis că România va lupta de partea Antantei şi împotriva Germaniei, de Hohenzollernii l-au şters pe acesta din cartea familiei. Apoi, în 1921, regele Ferdinand a hotărât să confere un caracter naţional şi independent Casei Regale şi a adăugat în numele familiei regale şi titulatura de "a României". A urmat o vreme, cea a filogermanului Carol al II-lea, în care relaţiile cu familia princiară germană s-au îmbunătăţit.
Marţi, s-au rupt însă, iar Casa Regală a României a înştiinţat prin scrisori atât Casa de Hohenzollern cât şi celelalte case regale din Europa. Deocamdată nu au primit niciun răspuns, fapt deloc neobişnuit în lumea regilor şi a reginelor. "Cam într-o lună vin răspunsurile de la suverani, iar acestea sunt foarte formale. Vor scrie, probail, că au luat act şi îi vor ura Majestăţii Sale multă sănătate", spune avocatul Ioan Luca Vlad. Potrivit acestuia, decizia reg