Controalele privind munca la negru nu vor fi suficiente pentru diminuarea acestui fenomen. Mai mult, daca vor continua, acestea vor afecta puterea de cumparare a romanilor si vor pune in pericol reluarea cresterii economice, au spus specialistii contactati de DailyBusiness.ro.
"Daca aceste masuri punitive vor continua, se vor inregistra mai multe contracte, dar nivelul salarial mediu va scadea drastic", a declarat Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii in guvernarea Tariceanu.
Aceasta a mentionat ca angajatorii nu vor mai da salarii de peste 1.000 de lei ca in prezent, ci de 600-700 lei, dupa inregistrarea contractelor de munca. Astfel, banii pe care ii va lua statul ca urmare a aplicarii deciziei vor proveni, de fapt, de la angajati, nu de la companii.
Campeanu considera ca daca aceste masuri punitive vor continua in fiecare zi, efectele nu vor fi pozitive, intrucat va scadea drastic puterea de cumparare. Asadar, va fi pusa in pericol o parghie esentiala pentru reluarea cresterii economice.
Fostul ministru a mentionat ca aceste masuri vor avea succes numai daca vor fi insotite si de masuri fiscale precum scaderea CAS-ului si a TVA-ului.
Peste 3.000 de controale au fost efectuate in perioada 2-9 mai, iar in urma acestora s-au inregistrat peste 117.000 de contracte de munca. Cele mai multe, peste 22.000, s-au inregistrat in sectorul constructiilor.
Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO), considera ca noul Cod al Muncii si controalele nu vor fi suficiente pentru reducerea muncii la negru.
"Taxarea muncii este prea mare in Romania, in raport cu alte tari din spatiul comunitar. Este necesara o reducere a CAS-ului", a explicat Plosceanu. El a adaugat ca entitatile statului ar trebui sa nu mai plateasca datoriile catre firme cu intarzieri mari, d