Peste 30 de personaje din diferite perioade ale istoriei vor prinde viaţă, sâmbătă, pentru a întâmpina vizitatorii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Traian, Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu sau regii României Mari - Ferdinand şi Maria – sunt doar câteva dintre personalităţile care se vor întoarce din trecut în “Noaptea Muzeelor”, pentru a ne conduce prin sălile expoziţionale ale instituţiei.
“Noaptea muzeelor” este un eveniment aflat anul acesta la cea de a II-a ediţie, în Alba Iulia şi reprezintă un concept unic, prin care se doreşte punerea în valoare atât a patrimoniului expoziţional, cât şi a istoriei bogate a judeţului. Astfel, sâmbătă, între orele 21.00 şi 24.00, angajaţii Muzeului Unirii, dar şi voluntari vor îmbrăca ţinutele de om preistoric, soldat roman, dac sau cavaler medieval, pentru a da viaţă unor personaje reprezentative pentru trecutul românilor.
Special pentru vizitatorii muzeului, şi doar cu această ocazie, vor fi expuse cele 40 de artefacte dacice, din patrimoniul cultural naţional, confiscate de autorităţile române în luna aprilie, la Orăştie. Acestea se alătură, pentru câteva ore, statuii Zeiţei Nemesis şi basoreliefului care-l înfăţişează pe zeul Marte, descoperite de arheologii muzeului albaiulian în timpul lucrărilor de reabilitare a Cetăţii Vauban.
Evenimentul va fi deschis în Sala Unirii, cu o dublă manifestare culturală, respectiv reprezentaţia teatrală a trupei “Skepsis”, de la ora 19.00, urmată, la ora 20.00, de concertul de jazz al formaţiei “White City Band”.
“Noaptea Muzeelor” a reuşit, la prima ediţie, să atragă peste 1.000 de vizitatori în doar câteva ore, iar în acest an organizatorii speră să depăşească această realizare. “Anul acesta, nu mai puţin de 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc acest eveniment. Muzeul Naţional al Unirii este singurul din România care a creat conceptul de personaje is