Disconfortul muscular apare, deseori, in urma unei suprasolicitari, dar sunt foarte multe cazuri de autodiagnosticare gresita, care nu fac decat sa scada sansele de recuperare totala. Iata tot ce trebuie sa stii despre durerile musculare, direct de la specialistul nostru, dr. Mirela Miertoiu, medic specialist in medicina generala.
Principalele functii ale muschilor scheletici:
miscarea;
mentinerea posturii (tonusul muscular se refera la starea de contractie partiala prezenta in muschi, in repaus. Tonusul metine postura corpului si asigura capacitatea organismului de a raspunde rapid la un stimul extern);
producerea de caldura.
Muschii mai sunt impartiti in doua categorii importante: cei cu striatii si cei netezi. Cei care nu prezinta striatii nu sunt atasati de oase. Ei actioneaza mai lent decat muschii striati si pot ramane contractati pentru o perioada mai lunga.
Ceilalti muschi, cei netezi, intra in structura organelor interne: stomac, intestine, vase de sange etc. Acestia indeplinesc multiple roluri, precum: deplasarea alimentelor ingerate de-a lungul tubului digestiv, contractia uterului, dilatarea si contractarea vaselor sanguine.
Tipuri de afectiuni Atrofia musculara
Se manifesta cel mai des in muschii care nu sunt folositi in mod frecvent. Muschii isi micsoreaza dimensiunile si isi pierd din forta. Atrofia musculara poate sa apara in cazul unui atac cerebral, atunci cand anumite grupe de muschi nu mai sunt stimulate corespunzator si se atrofiaza gradat. Un alt exemplu il reprezinta imobilizarea unui membru sau imobilizarea la pat (in cazul persoanelor care sufera de anumite boli), pe termen lung. Atrofia musculara poate fi minimizata prin stimularea electrica directa a muschiului, prin masaj.
Mialgia
Ea defineste durerea musculara si este ca