Dictatorul de la Tripoli, Muammar Gaddafi şi cel de la Damasc, Bashar al-Assad, au cel puţin un lucru în comun: amândoi sunt convinşi că în cazul în care vor trebui să cedeze puterea în urma lor se va instala haosul. Occidentalii se tem şi ei de dezordine şi vid de putere.
Haosul post-Gaddafi şi haosul post-al-Assad sunt luate în considerare de strategi. Din modul în care reacţionează capitalele occidentale rezultă că aceastea se tem mai mult de modificările de alianţe care ar putea interveni la graniţele siriene, dacă s-ar prăbuşi regimul de la Damasc, decât la graniţele libiene, dacă s-ar prăbuşi regimul de la Tripoli. Nu întâmplător deci în Siria nu este prevăzută absolut nici o intervenţie militară.
În ultimul timp Alianţa Atlantică şi-a intensificat bombardamenele la Tripoli, ceea ce nu înseamnă că Muammar Gaddafi nu mai are resurse pentru a rezista şi chiar pentru a contra-ataca pe plan tactic. Este ceea ce se întâmplă acum la frontiera dintre Libia şi Tunisia.
Dictatorul de la Tripoli, Muammar Gaddafi şi cel de la Damasc, Bashar al-Assad, au cel puţin un lucru în comun: amândoi sunt convinşi că în cazul în care vor trebui să cedeze puterea în urma lor se va instala haosul. Occidentalii se tem şi ei de dezordine şi vid de putere. Haosul post-Gaddafi şi haosul post-al-Assad sunt luate în considerare de strategi. Din modul în care reacţionează capitalele occidentale rezultă că aceastea se tem mai mult de modificările de alianţe care ar putea interveni la graniţele siriene, dacă s-ar prăbuşi regimul de la Damasc, decât la graniţele libiene, dacă s-ar prăbuşi regimul de la Tripoli. Nu întâmplător deci în Siria nu este prevăzută absolut nici o intervenţie militară aeriană, în timp ce în Libia bombardamentele se intensifică.
Muammar Gaddafi mizează însă, în prezent, pe o internaţionalizare a conflictului cu scopul de a-i forţa pe occiden