Cea mai mare bancă din România şi cel mai mare intermediar de pe piaţa locală anunţă intensificări substanţiale ale activităţii în primul trimestru al acestui an.
Activitatea de creditare a băncilor dă semne de revenire. BCR, cea mai mare bancă locală, şi-a anunţat revenirea în forţă pe piaţa creditelor de consum şi spune că, în ultima lună şi jumătate, a acordat, în medie, 1.500 de împrumuturi pe zi. În acelaşi timp, cel mai mare broker local, Kiwi Finance, se poată lăuda cu o creştere de peste 130% a activităţii de intermediere în primele trei luni ale acestui an pe fondul avansului luat de împrumuturile garantate. Kiwi a intermediat de la înfiinţare până în prezent credite de aproximativ 550 milioane euro pentru 100.000 de clienţi.
click pe tabel pentru a mări
Semne bune, dar situaţia se poate schimba
Aparenta revenire a economiei a provocat şi o creştere a încrederii populaţiei în propriul viitor, ceea ce a generat, pentru moment, o expansiune a cererii de credite. De asemenea, băncile par dispuse să îşi reia activitatea de creditare. „BCR a cam ieşit în ultimii ani din zona creditelor de consum. Acum vrem să dăm mesajul că BCR este pregătită să împrumute şi că, dacă oamenii vor un împrumut, să vină la BCR... Am fost plăcut surprinşi de cererea ridicată. Au fost 75.000 de aplicaţii în ultimele 6 săptămâni, şi am dat în jur de 1.500 de credite de consum pe zi", spune Dominic Bruynseels, preşedintele BCR.
Pe de altă parte însă, intenţiile Băncii Naţionale de a limita creditele în valută acordate persoanelor fizice şi firmelor care au venituri în lei ar putea pune capăt avântului băncilor. „Populaţia nu va contracta credite ipotecare în lei pentru că noi, ca bănci, nu le putem oferi. În al doilea rând, nici ei nu şi le permit... Nu vom susţine interzicerea totală a creditării în valută pentru că cei mai mulţi dintre