Decizia Regelui Mihai de a rupe legăturilor istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern şi renunţarea la titlurile "Hohenzollern-Sigmaringen", conferind astfel un caracter naţional şi independent Dinastiei şi Casei Regale a României, a alimentat, în egală măsură, imaginaţiile monarhiştilor convinşi dar şi ale republicanilor vehemenţi.
S-a discutat aprins pe această temă fiind căutate mai multe explicaţii pentru acest gest surprinzător dar încărcat de simboluri. Din mai multe declaraţii date în ultima lună se poate construi un puzzle, care să prezinte o imagine nu foarte ruptă de realitate. Evident, anunţul din data de 10 mai este un prim pas către crearea unei legături mai trainice şi mai ample între Casa Regală şi popor. Cu câteva săptămâni în urmă, Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României declara într-un interviu: "Suntem pregătiţi pentru restaurarea monarhiei". La începutul aces-tei săptămâni, Traian Băsescu îşi exprima neîncrederea în clasa politică: "Am învăţat să nu mai cred în politicieni". Două afirmaţii extrem de interesante.
Cum preşedintele nu mai poate candida pentru un nou mandat, iar dinspre PDL nu se ridică o figură politică de mare anvergură, care să reuşească să oprească alunecarea partidului în sondaje, soluţia poate fi găsită acolo unde opoziţia s-ar aştepta mai puţin. În aceste condiţii, de ce să nu fie consultat poporul suveran dacă vrea sau nu o revenire la monarhie? Demersuri, timide, în acest sens a făcut la începutul anului PNŢCD, dar ideea poate fi preluată din mers de un partid mai mare. Constituţia a suferit destule modificări astfel încât una în plus nu ar face o nouă gaură în stratul de ozon. Un rege mai presus de luptele politice mărunte poate fi prezentat ca o soluţie, lumea fiind sătulă de atâtea scandaluri, tot ce ar mai trebui ar fi pentru început un premier puternic, cu experienţă în ceea ce priveşte conducer