Numărul bugetarilor a scăzut cu aproape 10.000 în primele două luni ale anului, ajungând la 1,25 milioane, potrivit datelor prezentate de Andreea Vass-Paul, consilier pe probleme economice al premierului Emil Boc.
Statisticile care au drept sursă Ministerul Finanţelor arată că în perioada 2008 - 2011 numărul de bugetari s-a redus cu peste 142.000 de persoane. Pe de altă parte, Institutul Naţional de Statistică a consemnat o scădere de numai 50.400 în efectivul de salariaţi bugetari pe aceeaşi perioadă, în prezent în sistemul bugetar fiind înregistraţi aproape un milion de oameni. Diferenţele pornesc de la angajaţii din sistemul de interne şi apărare, care nu sunt contabilizaţi de INS.
"Nouă ni se raportează direct datele de la fiecare ordonator de credite, iar informaţiile diferă faţă de cele de la Statistică pentru că sfera de cuprindere a instituţiilor este diferită. În plus, Statistica numără şi angajaţii din sistemele private de învăţământ şi asistenţă socială", a spus Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.
Statul cheltuie anual aproximativ 10 mld. euro pentru plata salariilor bugetarilor. La jumătatea anului trecut, Guvernul s-a angajat în faţa FMI să reducă numărul de salariaţi din sectorul bugetar la 1,29 milioane (adică să facă 70.000 de concedieri) şi să plafoneze fondul de salarii pentru bugetari la 9,3 mld. euro. Ţinta stabilită de FMI a fost atinsă, însă restructurările în sistemul bugetar - cel puţin în statistici - continuă. "De acum încolo restructurările în sistemul bugetar se vor face numai pe baza principiului eficientizării. Este vorba de o debirocratizare, de unificarea declaraţiilor fiscale, de informatizare şi de un număr mai mic de ghişee, pentru că sistemul public nu mai are nevoie de mânuitori de hârtii", a declarat Andreea- Paul Vass.
Numărul bugetarilor a scăz