O nouă substanţă insectifugă, de mii de ori mai puternică decât ce există în prezent pe piaţă, ne-ar putea ajuta să scăpăm mai eficient de ţânţari, relatează MSNBC. Ea acţionează prin perturbarea senzorilor olfactivi ai insectelor.
Sistemul olfactiv al unui tânţar funcţionează prin intermediul unor receptori situaţi pe antenele insectelor, numiţi receptori odoranţi (ORi), care transmit stimuli către alţii (numiţi Orco) prin care insecta ştie ce miros a detectat. Receptorii răspund la diferite mirosuri precum cel de sânge sau de transpiraţie. Cercetătorii de la Universitatea Vanderbilt au testat aproape 120.000 de substanţe pentru a vedea cum răspund receptorii tânţarilor la ele. Ei au fost uimiţi să constate că VUAA1 a activat întregul sistem de receptori, deşi compusul chimic nu este considerat odorant. "Dacă VUAA1 poate activa simultan toţi receptorii olfactivi ai unui tânţar, mirosurile percepute de insecte sunt copleşitoare şi ele au tendinţa să le respingă, într-un mod asemănător cu situaţia în care o persoană parfumată puternic intră într-un lift", explică Patrick Jones, autorul studiului.
Efectele acestei substanţe au fost comparate cu cele ale unui insectifug obişnuit care foloseşte substanţa activă DEET. O cantitate redusă de VUAA1 a fost la fel de eficientă precum o concentraţie de DEET de mii de ori mai mare.
Cu toate acestea, substanţa nu este încă pregătită pentru a ieşi pe piaţă deoarece ea afectează o gamă largă de insecte şi anume pe toate cele care au un sistem olfactiv bazat pe receptori OR-Orco. "Ne aşteptăm ca toate insectele să fie influenţate de această moleculă. Asta este simultan bine şi rău", spune Laurence Zwiebel, un membru al echipei de cercetare. Este bine pentru că pot fi îndepărtate insectele agasante sau cele periculoase pentru agricultură, dar este rău pentru că alungă insectele folositoare, precum albinele şi flut