Expoziţia Reţete culinare şi meniuri. O încercare de istorie gastronomică va fi vernisată vineri, 13 mai 2011, ora 14.00, la sediul central al Arhivelor Naţionale ale României din Bucureşti, situat în b-dul. Regina Elisabeta 49.
Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 16 mai-16 septembrie 2011, după următorul program: luni/miercuri/vineri între 9.00-16.00, iar marţi/joi între 9.00- 18.00.
Concepută ca o tentativă de reconstituire a obiceiurilor culinare din spaţiul românesc de-a lungul timpului, expoziţia Reţete culinare şi meniuri. O încercare de istorie gastronomică, oferă o imagine a bucătăriei autohtone care pendulează permanent între tradiţionalism regional şi tendinţa asimilării influenţelor moderne, manifestate atât sub forma denumirilor de produse culinare, cât şi a ingredientelor folosite, se spune într-un comunicat al Arhivelor Naţionale
Expoziţia, care reuneşte documente din diferite perioade istorice, fotografii şi reclame din presa vremii, nu urmăreşte doar prezentarea unor reţete culinare cotidiene, ci abordează şi teme gastronomice inedite, precum meniuri şcolare, meniuri pentru spitale, meniuri cazone, meniuri vegetariene şi recomandări pentru un regim alimentar echilibrat.
Expoziţia surprinde acest moment prezentând meniuri de restaurante şi hoteluri, meniuri regale şi de gală, dejunuri aristocratice, dar şi regulamente administrative referitoare la minime condiţii de igienă urbană ce trebuie respectate în cazul comercializării şi consumului de
alimente.
Evenimentul expoziţional este inclus în maratonul cultural „Noaptea muzeelor”, desfăşurat în 14-15 mai 2011, între orele 19.00 – 03.00.
Expoziţia Reţete culinare şi meniuri. O încercare de istorie gastronomică va fi vernisată vineri, 13 mai 2011, ora 14.00, la sediul central al Arhivelor Naţionale ale României din Bucureşti, situat în b-dul. Regina Elis