Ambasadorul Republicii Coreea, Im Han-taek a venit astăzi într-o o vizită oficială în judeţul Constanţa, prima oprire fiind la Staţia de Epurare Constanţa Nord.
Amabasadorul s-a întâlnit cu directorul general al RAJA obiectul discuţiei fiind parteneriatul dintre agenţia guvernamentală coreeană, KOTRA şi regia.
„În momentul de faţă, ca o premieră pentru România, la Staţia de epurare Constanţa Sud se montează o instalaţie bazată pe soluţia unei companii coreene - lider mondial în acest domeniu pentru gestionarea nămolurilor rezultate din procesul de epurare a apei. Prin această tehnologie gradul de extragere a nămolului este de 10-12%, adică din 100 litri de apă uzată rezultă 10-12 kg de nămol“, a explicat Felix Stroe. Regia mai colaborează cu partenerii coreeni şi în domeniul energiile neconvenţionale. În prezent se poartă discuţii cu companii puternice din Republica Coreea, care pot furniza echipamente pentru instalaţiile pe care le va dezvolta SC RAJA SA în domeniul energiei verzi, comparabile ca tehnologie cu cele ale firmelor de renume din Europa sau Statele Unite ale Americii.
Mâine, la Londra, o delegaţie a SC RAJA SA se va întâlni cu boardul director al Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare, pentru a discuta despre acordarea unui împrumut de 200 de milioane de euro direct către RAJA SA Constanţa pentru a dezvolta o capacitate de producere a energiei neconvenţionale.
„Consumăm energie electrică de 1 milion de euro/lună, deşi s-au luat toate măsurile pentru limitarea acestui consum. Operarea a peste 5.000 km de conducte de apă şi canalizare, a peste 400 de foraje de mare adâncime şi a 12 staţii de epurare înseamnă însă un consum foarte mare de energie. Suntem foarte avansaţi în acest proiect, la finalizarea căruia vom avea, cel mai probabil, o capacitate dublă faţă de necesităţile noastre. O parte din energie o vom vinde, ceea ce