Odată cu startul înscrierilor în ciclul primar, „Adevărul" a încercat să afle cât costă un loc în liceele bugetare de elită din Capitală, dar şi cât plătim ca să ţinem un copil în şcolile private.
Părinţii care vor ca micuţii lor să meargă la o şcoală prestigioasă trebuie să-şi golească puşculiţa.
La stat şcolarizarea este gratuită. Oficial. Recurgem la un experiment. Intrăm în rolul mamei unui copil de şapte ani şi pornim să-i căutăm o şcoală. Cu un singur apel telefonic, aflăm că la Liceul „Dante Alighieri" se percepe „o taxă de înscriere". „După ce copilul va fi acceptat, veţi afla şi condiţiile. Iniţial, e nevoie de o mie de lei", ne informează o angajată a liceului, care se laudă cu un preţ mic. Îi dăm dreptate după ce aflăm că la „Gheorghe Asachi" se cer 1.800, iar la „Miguel de Cervantes" exact 3.000 de lei. Revenim cu un telefon şi ne prezentăm reporteri de la „Adevărul". Întrebaţi despre taxe, de această dată, cei din administraţie se declară ofensaţi.
Părinţii scot lunar din buzunar alţi 100-150 de lei pentru fundaţia clasei sau a şcolii. Partea leului merge la adaosurile salariale pentru profesori, ne mărturisesc câteva mame. Teoretic, plăţile sunt benevole. „Nu primim bon. Este o listă a elevilor, părinţii care doresc plătesc şi semnează", spune Alina Stoler, care are o fetiţă în clasa a III-a la „Asachi".
„DACĂ NU PLĂTEŞTI, EŞTI TERORIZAT"
Pe parcurs apar şi alte cheltuieli. Pe banii părinţilor se repară sălile, se cumpără bănci, scaune, tablă şi cadouri pentru profesori. „Dacă nu plăteşti, te sună în fiecare seară şi te terorizează. Are de suferit şi copilul, este pus în ultima bancă şi ia note mici", se plânge o altă mamă.
„Nu există nicio taxă. E adevărat, părinţilor li se propune să adere la o asociaţie, care colectează fonduri. La noi învaţă două mii de elevi, dintre care două treimi sunt membri", ne asigură direct