Piata farmaceutica locala ar putea inregistra o crestere exploziva daca cheltuielile pe cap de locuitor ar ajunge la nivelul celorlalte tari din Europa, a declarat Claudio Albrecht, CEO-ul companiei islandeze Actavis, cel de-al patrulea mare producator de medicamente generice la nivel mondial.
"Cred ca piata romaneasca va creste cu 8-10%, dar nu acesta este ritmul in care ar trebui sa se majoreze. Daca cheltuielile ar ajunge la nivelul celor din alte tari europene, piata ar exploda. Piata are potential sa se dubleze in doi-trei ani, dar doar daca banii ar fi disponibili", a explicat Claudio Albrecht (foto), intr-o intalnire cu reprezentanti ai presei din Romania, la deschiderea noului sediu din Zug, Elvetia.
Anul acesta, statul aloca mai putin de 250 de euro pe cap de locuitor pentru cheltuilile cu sanatatea, o suma care ne plaseaza la nivelul statelor africane, cu mult sub tarile vestice, acolo unde sumele sunt de peste zece ori mai mari.
CEO-ul Actavis a spus ca piata romaneasca are un "potential urias", avand in vedere si populatia, dar ca marea problema a sectorului farmaceutic va fi recuperarea datoriilor statului catre companiile farmaceutice. In prezent, termenele de plata depasesc 300 de zile, pe cand in statele vest europene maximul este de 60 de zile.
In primele trei luni ale anului curent, piata farmaceutica a inregistrat un avans de 5,6%, pana la 637 milioane de euro, potrivit firmei de cercetare IMS Health. Estimarile pentru intregul an depind de evolutia situatiei creantelor din piata, dar jucatorii din piata merg pe un scenariu al unei cresteri de circa 5%. Anul trecut, valoarea medicamentelor vandute in Romania s-a ridicat la 2,28 miliarde de euro, un avans de 19% fata de 2009, peste asteptarile analistilor.
"Fiind puternici in zona de oncologie, (plata intarziata - n. red.) nu este o situatia foarte placuta. Am pu