Poveşti din alte timpuri şi legende multe se ascund printre aleile Cimitirului Bellu. Doamna cu Umbrela, cea despre care se spune că s-ar uita acum şi pentru totdeauna înspre mormântul celui care a ucis-o, fraţii Poroineanu, a căror poveste de dragoste a rămas până azi tulburătoare, Iulia Hasdeu cu monumentul ei straniu, cunoscut în toată lumea, morminte ale oamenilor celebri care au trecut prin România ultimelor secole, toate se află la Cimitirul Bellu. Care, sâmbătă noaptea, pe 14 mai, intrat în circuitul Noaptea Muzeelor, va fi deschis şi-şi va aştepta vizitatorii... cu torţe, cu lumânări, cu flori pentru un pelerinaj la cele mai importante dintre monumente.
Din toamna anului trecut, Bellu a intrat în Asociaţia Cimitirelor Semnificative din Europa, alături de cele mai importante cimitire ale continentului, asociaţia numărând în prezent peste o sută de membri din mai mult de 20 de ţări. Extraordinarele monumente de artă funerară şi numărul mare de personalităţi înmormântate la Bellu au fost criteriile pentru care cimitirul unde odihnesc de la Eminescu la Marin Preda şi de la Amza Pellea la Adrian Pintea a fost inclus în această importantă asociaţie.
Între cimitirele europene
"Putem spune cu siguranţă că nu ştim alt cimitir în ţările europene care să concentreze mormitele atâtor personalităţi. La Bellu se găseşte toată istoria României din ultimele secole pentru că aici sunt cei care au creat-o şi nu trebuie să ne temem să mergem să-i vizităm. Poate aşteaptă să le aprindem o lumânare sau să le ducem o floare...", ne-a declarat Virgil Rotaru, administratorul cimitirului.
"Obiectivele Asociţiei sunt să promoveze cimitirele europene, partea de patrimoniu naţional, restaurarea monumentelor, care pe noi ne interesează cel mai mult, având în vedere capodoperele care sunt în Bellu, şi, mai ales, sensibilizarea oamenilor. Şi la asta t