Parlamentarii europeni au aprobat, miercuri, proiectul unui registru comun pentru lobbyisti si alte grupuri de interes care solicita acces in Parlamentul European si la Comisie, anunta Serviciul de Presa al Parlamentul European. Contactele pe care lobbystii le stabilesc cu un deputat trebuie inregistrate intr-un "memorandum explicativ" anexat la proiectul de act legislativ. Pe de alta parte, separat de aceste modificari propuse inainte de izbucnirea scandalului Severin, s-a infiintat o comisie speciala pentru modificarea regulamentelor referitoare la activitatea de lobby, insa potrivit unor surse citate de televiziunea publica, marile grupuri politice din PE nu se arata dornice sa schimbe radical regulile.
Un registru comun al celor doua institutii (Parlament - Comisie) va asigura o mai mare transparenta, considera deputatii, dat fiind ca cetatenii vor gasi intr-un singur loc toate informatiile privind persoanele si organizatiile care sunt in contact cu institutiile europene. Noul registru va reuni actualele registre ale Parlamentului si ale Comisiei, asa cum au decis cele doua institutii in noiembrie 2010.
Schimbarea denumirii din registru de "lobby" in registru de "transparenta" va face sa fie mai simpla inscrierea pentru organizatii si persoanele individuale ale caror activitati vizeaza influentarea elaborarii politicilor UE, precum think-tank-urile sau organizatiile care reprezinta bisericile si comunitatile religioase.
Noile reguli adoptate de Parlament nu prevad inscrierea obligatorie in acest registru, insa, in ceea ce priveste Parlamentul, obtinerea unei acreditari pentru accesul efectiv in Parlament este imposibila fara o inscriere prealabila in registru.
Problema este ca, in acest fel, in registru vor figura atat organizatiile de lobby cat si vizitatorii obisnuiti, de la reprezentanti ai unor companii, instituti