Investitorii italieni cer modificarea urgentă a unor regulamente de accesare a banilor europeni. Antreprenorii vor ca investiţiile suportate deja de firmele excluse şi readmise la finanţare să poată fi decontate prin fonduri UE.
După ce şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, atenţiona asupra pericolului ca România să fie obligată să returneze până la 1,5 miliarde de euro - ca sume deja plătite de UE pe proiecte de pre-aderare nefinalizate -, investitorii italieni atrag atenţia asupra unor piedici procedurale în absorbţia acestor fonduri. Potrivit preşedintelui Confindustria România, Luca Serena, în cazul în care nu sunt modificate rapid anumite regulamente, România va continua să înregistreze o rată redusă de absorbţie a fondurilor UE, cu mult sub nivelul prevăzut. „Există o divergenţă fiziologică între proiectele aprobate şi cele duse la bun sfârşit de companii, imensele sume alocate fiind în acest fel pierdute", a declarat Serena, pentru „Adevărul".
Potrivit acestuia, se întâmplă des ca, pe diverse axe ale programelor operative, având în vedere şi timpul lung de evaluare, şi cel de aprobare a proiectelor, firmele care câştigă licitaţia să întâmpine diverse probleme. În final, multe aleg să renunţe la investiţie, chiar dacă aceasta are şi o componentă de finanţare nerambursabilă. „Există şi deprinderi de ordin procedural care ar trebui modificate imediat de Guvernul român, fiindcă în loc să susţină creşterea, îi penalizează acesteia dinamica de competitivitate. Multe societăţi care le înlocuiesc pe altele în clasificare sunt deseori penalizate în mod nejustificat", punctează preşedintele Confindustria.
Anomalii procedurale
Şeful Confindustria ne-a expus cazul tipic al unei firme, eliminată iniţial din clasificare, dar readmisă în calitate de prima dintre excluse, la momentul unei renunţări sau producerii unor nereguli din par