Claudio Albrecht, CEO al producătorului de medicamente Actavis, cu un rulaj de 1,7 mld. euro în 2010 şi care deţine în România fabrica Sindan, spune că un elveţian sau un austriac nu ar avea aceleaşi rezultate cu ale echipei din România, observând la români capacitate de improvizaţie, dar şi inteligenţă şi pregătire.
"Românii au învăţat să facă lucruri mari cu puţin. Avem nevoie de ei acolo unde sunt acum. Nu cred că un elveţian sau un austriac ar putea avea aceleaşi rezultate ca şi cele pe care le are echipa de la Sindan", a spus Claudio Albrecht.
Pe piaţa locală, una dintre cele mai importante din Europa Centrală şi de Est, Actavis estimează în următorii ani o creştere medie anuală de 15-20% pentru că începe de la o bază "foarte mică". Anul trecut în România Actavis a avut vânzări de 93 mil. euro (inclusiv exporturi). În opinia lui Claudio Albrecht, şi piaţa locală de medicamente are un potenţial "uriaş". "Piaţa are potenţialul să se dubleze în doi-trei ani dacă fondurile ar fi disponibile."
Printre cei mai mari exportatori din farma
Fabrica Sindan pe care Actavis o deţine la Bucureşti lucrează acum la capacitate maximă şi este unul dintre cei mari exportatori farmaceutici.
Pe piaţa din SUA, spre exemplu, una dintre principalele destinaţii externe, livrările au fost anul trecut de 2,2 mil. euro, în creştere cu 61% comparativ cu nivelul din 2009. "Cu cât creştem mai mult cu atât va trebui să mutăm în Italia (unde Actavis deţine o capacitate de producţie a medicamentelor împotriva cancerului- n.red.)", a mai spus şeful Actavis, care a adăugat că în prezent nu are planuri pentru o investiţie de la zero, dar că pe termen lung rămâne de văzut dacă fabrica îşi va putea păstra locaţia actuală (din centrul Capitalei) sau nu. Pe lângă exporturi, compania şi-a propus şi lansări de produse (importate), numai în 2011 fiind programate 14 ast