Inflaţia pe aprilie, cu o rată anuală de 8,3%, a depăşit din nou aşteptările pieţei care indicau un nivel de 8,2%, iar analiştii băncilor încep să ia în discuţie scenariul unor majorări ale dobânzii-cheie încă din cursul acestui an, după cum au indicat ca posibilitate şi oficialii FMI.
BNR ar putea începe mai devreme de prima jumătate a anului viitor un ciclu de întărire a politicii monetare prin creşterea dobânzii-cheie dacă presiunile inflaţioniste persistă, consideră analiştii BCR.
Deocamdată, aceştia îşi menţin prognoza de dobândă de 6,25% în decembrie 2011 şi respectiv 6,75% în iunie 2012.
"Cifrele de ieri arată că inflaţia rămâne o problemă în pofida unei cereri interne încă reduse, iar ţinta de inflaţie pe 2011 (3% plus/minus un punct procentual) va fi cu siguranţă ratată. Dacă presiunile continuă să se acumuleze, nu excludem ca BNR să înceapă mai devreme un ciclu de întărire a politicii monetare pentru a aduce inflaţia pe 2012 cât mai aproape de ţintă", scriu analiştii BCR într-o notă.
"Considerăm că inflaţia va rămâne mare, peste 8,5% până la sfârşitul acestui trimestru şi ar urma să scadă în a doua parte a anului", consideră analiştii RBS Bank România.
Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România, a declarat ieri la o conferinţă organizată de Banca Mondială că BNR ar putea să întărească politica monetară pe viitor, în condiţiile în care inflaţia va ajunge în intervalul 8 - 8,5% în următoarele două luni. "Este necesar ca Banca Naţională să rămână foarte vigilentă. S-ar putea să existe pe viitor a anumită întărire a politicii monetare, dar acest lucru depinde doar de BNR", a spus Franks.
În traducere aceasta ar putea însemna inclusiv majorări ale dobânzii-cheie, în condiţiile în care până acum banca centrală a avut o politică relativ relaxată, permiţând ca dobânzile de pe piaţa monetară interb